Transforma logotyp

Om Transforma

Transforma är en ideell förening som producerar dansföreställningar och verkar för utveckling och samarbete mellan olika konstuttryck. Gruppen bildades då Louise Kvarby samlade åtta dansare i föreställningen Öppen plats som hade premiär på Sergels torg ”Plattan” en helg i oktober 1993 i Stockholm. Louise har därefter fungerat som konstnärlig ledare, producent och koreograf för Transforma. Transforma har samlat dansare och musiker i olika konstellationer med en målsättning att producera föreställningar, men också att ge plats för möten inom den icke institutionella dansen. Transforma har också arrangerat workshops med bl.a. Bruno Caverna och Khosro Adibi.

Internationellt har Transforma har medverkat vid den internationella dansfestivalen i Nicaragua 1997 och 1999 samt vid teaterfestivalen i Avignon 2007, Frankrike och Dolcedo Art festival i Italien.

Transforma har också fungerat som samordnare och producent av Dansutställningen KRUT i januari 2003 och KRUT 2 i januari 2005 på Skulpturens hus i Vinterviken.

I dag varvar Louise Kvarby sin verksamhet inom Transforma med att vara pedagog och konstnärlig ledare för dansinriktningen på Scengymnasiet i Skärholmen, utanför Stockholm.

Porträtt Louise Kvarby

Processer

Under åren har Transformas metod för att arbeta fram en föreställning sett väldigt olika ut. Ibland utgår man från en idé och som sedan byggs upp med hjälp av dansimprovisation andra föreställningar har utgått ifrån en musikanalys. Det gemensamma för alla produktioner är viljan att berätta oavsett form. Louise Kvarby drivs av att göra något annorlunda än det hon gjorde sist, en reaktion åt motsatt håll.

Dansimprovisation eller så kallad ”instant composition” är en grundläggande metod för att ta fram en föreställning. Dansimprovisation innebär att dansare och koreograf hela tiden fattar, medvetna eller omedvetna beslut, om rörelse i förhållande till rummet eller till andra dansare. För att dokumentera och kunna hitta tillbaka till det som ska ingå i föreställningen används ofta videoinspelning. Det är ett arbetssätt som Louise Kvarby gärna använder. Transforma har även producerat renodlade dansimprovisationsföreställningar i samarbete med musiker. Bland annat i form av dans- och musikkollektivet dust.